Witajcie,
Do tej pory robilem wszystko w ASO Skoda w Krakowie w INTER-AUTO (samochod w leasing)wiec trzeba bylo. Leasing sie skonczyl wiec przymusowe wizyty w ASO tez.
Mam OC 2 1.9 TDI BXE 105KM przed liftem 2007r, wymienilem juz raz rozrzad przy 90 000km. Teraz mam 179 000km i czeka mnie za niedlugo kolejna wymiana rozrzadu. Dzwonilem do ASO w Nowym Saczu, Krakowie. ceny wygladaja nastepujaco:
Nowy Sacz ASO Skoda AUTOREMO:
- rolki,napinacze, pasek 490zl
- pompa wody - 550zl (chyba ze zostawie swoja stara to 250zl)
+ robocina 400zl.
Krakow:
100zl drozej.
Co ciekawsze w AUTOREMO gosc powiedzial, ze producent przewiduje wymiane miedzy 90 000 a 120 000 km. To w koncu kiedy wymieniac?
Jakich producentow rzeczy: rolki,pasek,napinacze,pompa sa uzywane przez ASO SKODA i wkladane do naszych szkodników?
Nic nie zaoszczędzisz, a jeździsz spokojnie.
Jak pasek strzeli, to żale możesz wylać na Forum - ale za remont silnika i tak zapłacisz Ty.
ostry82, przecież wymieniałeś już przy 90tyś
skup się na obecnej wymianie, bo warto trochę więcej zrobić
min zajrzeć do silnika, no i szklanki chyba już czas wymienić bo może być nie miła niespodzianka
części z contiego polecam
pompa ruville
ja na jesieni płaciłem 994zł za całość z wyminą, odpowietrzaniem, kompem, i dolaniem G12
piotrek_os, no dokladnie ja tez chce dojechac do ok 120 i zmienic poco sie spinac przy 90kkm? wiadomo mozna tylko czy w tym przypadku jest sens.. wiadomo odezwa sie glosy ze jasne , rozumiem ale skoro producent okresla 150kkm badz 5 lat to 110kkm/120kkm to mysle bezpieczny przebieg
Witam , kupiłem O2 .Auto przyjechało z Włoch bez książki serwisowej i ma przejechane 195tys . Zastanawiam się czy był wymieniony rozrząd. Każdy mi teraz powie nie zastanawiaj się tylko wymieniaj, ale ja się zastanawiam. Czy jest możliwość stwierdzenia wizualnie stanu rozrządu? . Jakim olejem zalać silnik, obecnie marka nie znana ,lepkość też nie znana.
vito03, ja miałem to samo, tylko pierwsza wymiana(przynajmniej wg licznika)
okazało się że sam pasek był wymieniony
jedyne rozwiązanie to przygotować się do wymiany całości(finansowo), mechanik jak ściągnie pasek to oceni stan rolek itp
jeśli w porządku to zostawić, jak nie to wymieniać puki rozebrane
do tego warto do środka zajrzeć jak tam szklanki i reszta wygląda
Witam , kupiłem O2 .Auto przyjechało z Włoch bez książki serwisowej i ma przejechane 195tys . Zastanawiam się czy był wymieniony rozrząd. Każdy mi teraz powie nie zastanawiaj się tylko wymieniaj, ale ja się zastanawiam. Czy jest możliwość stwierdzenia wizualnie stanu rozrządu? . Jakim olejem zalać silnik, obecnie marka nie znana ,lepkość też nie znana.
skoro nie masz udokumentowanego przebiegu to moze miec i 295 tys.....- zmieniaj odrazu rozrzad oleje, filtry......odnosnie oliwy masz specjalny temat na forum....(osobicie jedze na castrol 5w40 i polecam)
bez przesady zeby szklany przy 180 000 byly do wymiany. Rozumie jesli ktos kupuje Octavie II 1.9TDI z 2003 czy 2004r i ma 120 000km przejechane . To bym sprawdzil, bo w rzeczywistosci moze miec 250 000km zrobione lub wiecej.
Przy 180 000km (przebieg oryginalny) i wymianie regularnej oleju - nie ma szans na starte szklanki.
Auto jest z 2005r a pierwsza rejestracja 2006 w Itali. Tam chyba jeszcze nie kręcą a przebieg raczej realny o czym swiadzczy wnętrze auta. Co do książki serwisowej o czym napisał piotrek_os to żadna gwarancja. Wystarczy dobrze poszukać w necie i mogę taką sobie założyć.
Oczywiście ,że nie będe wymieniał w ASO bo jestem zwykłym zjadaczem chleba i umiem liczyć pieniądze.
Pojadę do swojego mechanika i niech stwierdzi co do wymiany.
Dzięki za wszystkie rady i sugestie.
bez przesady zeby szklany przy 180 000 byly do wymiany. Rozumie jesli ktos kupuje Octavie II 1.9TDI z 2003 czy 2004r i ma 120 000km przejechane . To bym sprawdzil, bo w rzeczywistosci moze miec 250 000km zrobione lub wiecej.
Przy 180 000km (przebieg oryginalny) i wymianie regularnej oleju - nie ma szans na starte szklanki.
rzeczywiście bez przesady
temat tyczy się też takiego silnika jak Ty masz, i z przebiegiem sto parę, więc wiesz....
Komentarz